پمپ پیستونی چیست و در چه مواردی کاربرد دارد؟

جولای 11, 2022
63مشاهده
مدیر سایت
پمپ پیستونی

پمپ پیستونی یکی از مهمترین انواع پمپ‌های جابجایی آب و مایعات است. در این دسته از پمپ‌های صنعتی، اثر رفت و برگشت پیستون سیلندر باعث پمپاژ سیال و در نتیجه افزایش فشار سیال می‌شود. پمپ پیستونی عموما برای مواردی مناسب اند که فشار خروجی آب بسیار بالا و چیزی بین 100 تا 1000 بار باشد. در نتیجه همین موضوع سبب می‌شود که از پمپ پیستونی با نام پمپ پیستونی فشار بالا نیز یاد شود.

پمپ پیستونی

پمپ پیستونی چیست؟

در خصوص کاربردهای این دسته از پمپ‌های صنعتی نیز لازم به ذکر است که پمپ پیستونی در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، صنایع خودروسازی، صنایع فولاد سازی و تولید آلیاژهای آهنی، رسوب و زنگ زدایی، چربی زدایی، دستگاه واترجت، دستگاه آب شیرین کن، هیدروبلاست و هیدرو سندبلاست، تست‌های هیدرو استاتیک، صنایع تولید سنگ و سرامیک به منظور برش سنگ، دستگاه‌های شستشوی تجهیزات صنعتی، لوله سازی، صنایع خودروسازی، کاغذ سازی، صنایع بازیافت، کشتی سازی و جنتکس کاربردهای فراوانی دارد. لازم به ذکر است که این دسته از پمپ‌های فشار بالا در انواع مختلفی تولید می‌شوند که در ادامه به صورت کامل به آن‌ها خواهیم پرداخت.

کاربردهای مهم پمپ پیستونی.

مهمترین انواع پمپ‌های پیستونی کدامند؟

تعداد سیلندر و پیستون این پمپ‌ها یکی از پارامترهای مهم در خصوص این دسته از پمپ‌های صنعتی است. به صورت کلی بسته به شکل پیستون و تعداد سیلندرها، پمپ پیستونی را می‌توان به انواع مختلفی تقسیم کرد. مهمترین انواع پمپ‌های پیستونی عبارتند از:

  • پمپ پیستونی بالابر یا لیفت: در این دسته از پمپ‌ها، پیستون باعث کنترل دستگاه و شیر ورودی دستگاه می‌شود و در نتیجه کمک می‌کند تا مایعات با سرعت به سمت بالا منتقل ‌شوند. از طرفی بخش کورس دستگاه، جریان سیال را کنترل می‌کند. جریان سیال به وسیله دستگاه‌های کنترل که در پیستون هستند به سمت بالای استوانه و سیلندر حرکت کرده و بعد از منتقل شدن سیال در قسمت بالایی سیلندر، پیستون به حالت اولیه باز می‌گردد و این روند به صورت مداوم تکرار می‌شود.
  • پمپ پیستونی قدرتی: از این پمپ‌ها با نام پمپ پیستونی فورس هم یاد می‌شود. شیوه‌ی عملکرد پمپ قدرتی بدین شکل است که با حرکت پیستون از بالا به پایین، سیال در دریچه‌های ورودی استوانه‌ای شکل حرکت کرده و در نتیجه فشار پیستون باعث پایین آمدن میزان مایع در داخل سیلندر شده و سیال را به دریچه خروجی منتقل می‌کند.
  • پمپ پیستونی محوری: نحوه‌ی عملکرد این پمپ‌ها بدین صورت است که با حرکت شفت، پیستون‌های پمپ به صورت محوری و موازی با هم جابجا شده و در نتیجه سیالات را منتقل می‌کنند. این دسته از پمپ‌های پیستونی عموما برای کمپرسور تهویه اتومبیل و همچنین به عنوان پمپ‌های موتور هیدرولیک مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • پمپ پیستونی شعاعی: نام گذاری این پمپ‌ها به دلیل قرارگیری پیستون‌ها به صورت شعاع دایره‌ای شکل می‌باشد. در این پمپ‌، پیستون‌ها به عنوان شعاع یک دایره حرکت می‌کنند. شفت‌های استفاده شده در پمپ‌های پیستونی از نوع گریز از مرکز است و با جابجایی حول یک محور موجب حرکت رفت و برگشتی پیستون در سیلندر شده که در نتیجه آن سیالات به بیرون پمپ منتقل می‌شوند. مزیت پمپ پیستونی شعاعی انتقال سیال با فشار بالا، دبی پایین و بدون نوسان پمپاژ است. همچنین پمپ‌های پیستونی شعاعی راندمان کاری بالایی داشته و سر و صدای کمی تولید می‌کنند.

لازم به ذکر است که بر اساس کاربرد نیز می‌توان پمپ پیستونی را به دسته‌های مختلفی تقسیم بندی کرد که مهمترین آن‌ها عبارتند از:

  • پمپ پیستونی معمولی آب
  • پمپ پیستونی سمپاش
  • پمپ‌های پیستونی کارواش صنعتی و خانگی
  • پمپ‌های پیستونی استنلس استیل

در خصوص تفاوت پمپ پیستونی معمولی با پمپ‌های استنلس استیل لازم به ذکر است که پمپ‌های پیستونی استنلس استیل، از فولاد ضد زنگ تولید می‌شود و در نتیجه همین موضوع سبب می‌شود که پمپ پیستونی استنلس استیل مقاومت بالاتری نسبت به پمپ‌های معمولی داشته باشد.

در خصوص تفاوت‌های بین پمپ کارواش صنعتی و پمپ پیستونی کارواش خانگی نیز لازم به ذکر است که پمپ کارواش خانگی به صورت کلکتوری تولید شده است و این در حالی است که موتور پمپ‌های کارواش صنعتی به صورت القایی بوده و برای مواردی مناسب هستند که مدت زمان زیادی از پمپ استفاده می‌شود. از طرفی جنس سرسیلندر پمپ پیستونی کارواش‌های صنعتی از برنج است اما سرسیلندر پمپ کارواش خانگی از آلومینیوم یا برنج با کیفیت پایین‌تر نسبت به پمپ کارواش صنعتی تولید می‌شود.

از طرفی جنس پیستون‌های کارواش صنعتی از سرامیک است و طول عمر بالایی دارد. یکی دیگر از مهمترین تفاوت‌های پمپ‌های پیستونی کارواش صنعتی با کارواش خانگی، تفاوت فشاری است که آن‌ها تحمل می‌کنند. عموما پمپ کارواش صنعتی برای 200 بار فشار مناسبند اما پمپ پیستونی کارواش خانگی نهایتا فشاری در حدود 110 بار را تحمل می‌کنند.

مهمترین انواع پمپ پیستونی.

مهمترین اجزای پمپ پیستونی کدامند؟

اجزای پمپ پیستونی، بسته به شکل و ساختار این دسته از پمپ‌های صنعتی متفاوت هستند. با این وجود مهمترین اجزای پمپ‌های پیستونی عبارتند از:

  • پیستون
  • سیلندر
  • محور محرک پمپ
  • صفحه شیاردار
  • صفحه زاویه گیر
  • کنترل کننده پمپ پیستونی

لازم به ذکر است که محور محرک از یک سمت به یاتاقان سوزنی و صفحه شیاردار و از طرف دیگر به یاتاقان‌های توپی وصل شده و در نهایت به الکتروموتور متصل شده است. از طرفی صفحه زاویه گیر به وسیله‌ی کنترل کننده پیستون و فنری بالانس شده و با محور شروع به حرکت می‌کند. همچنین زاویه گیر، وظیفه تنظیم زاویه صفحه پیستون را بر عهده دارد. از طرفی پیستون‌ها در داخل سیلندر قرار دارند. از طرفی سیلندر به محور وصل شده و در نهایت انتهای حرکت پیستون‌ها به وسیله‌ی لغزنده‌هایی که به صفحه جریان وصل است، بالانس می‌شود.

لازم به ذکر است که صفحه شیاردار در 2 نوع پورت مکش و پورت تخلیه تولید می‌شود. از طرفی در اثر نیروهای ایجاد شده به وسیله چرخش سیلندرها جریان به صفحه شیاردار وارد و خارج می‌شود و در نتیجه این حرکت چرخشی موجب رفت و برگشت پیستون شده و باعث پمپاژ آب یا مایعات می‌گردد.

لازم به ذکر است که به غیر از تمام موارد ذکر شده، پمپ پیستونی دارای متعلقات دیگری نیز است که مهمترین آن‌ها عبارتند از: گیج فشار سنج، شیر فشار شکن، فیلتر پمپ، آکومولاتور، گان و لانس.

اجزای پمپ پیستونی.

اطلاعاتی درباره ظرفیت و سرعت پمپ پیستونی:

نحوه‌ی عملکرد پمپ پیستونی به این شکل است که ابتدا پیستون به عقب رفته و در نتیجه محفظه مکش بزرگ می‌شود و در نتیجه‌ی آن انبساط حجمی و افت فشار اتفاق می‌افتد. از طرفی به دلیل اینکه فشار بیرون محفظه پیستون، فشار جو است، بین داخل و خارج محفظه پیستون، یک اختلاف فشار به وجود می‌آید. این اختلاف فشار باعث می‌شود که سیال به داخل محفظه مکش پیستون هدایت شود. نکته قابل توجه در پمپ پیستونی، این است که قطر مکش در هر پمپ مقدار معینی است و در نتیجه پمپ با ظرفیت و سرعت تقریبا مشخصی حرکت می‌کند.

در پمپ پیستونی، حرکت رفت و برگشتی پیستون باعث منتقل شدن سیال می‌شود. عموما انتقال سیال در پمپ‌های پیستونی از نوع ضربه است که موجب می‌شود جریان سیال، جریانی غیر یکنواخت باشد. برای جلوگیری از این اتفاق یک مخزن آکومولاتور در این پمپ‌ها تعبیه شده است. از طرفی برای تامین هوای داخل مخزن پمپ، یک شیر یک طرفه تعبیه شده است.

مهمترین خصوصیات پمپ پیستونی

پمپ پیستونی نیز مانند دیگر انواع پمپ‌های فشار قوی دارای معایب و مزایای خاص خود است. یکی از مهمترین مزایای این دسته از پمپ‌های صنعتی، توانایی تامین فشار بالای سیال است که باعث می‌شود این پمپ‌ها در حوزه‌های مختلف مثل کشتی سازی کاربرد داشته باشند. از طرفی کنترل فشار در دبی ثابت و پایین یکی از مزایای این پمپ‌ها است که باعث می‌شود کارایی بهتری داشته باشند.

در کنار این دو مزیت کلیدی، پمپ پیستونی هم توانایی کار کردن با توربین را دارد و هم توانایی کار کردن با موتور الکتریکی. همچنین این پمپ‌ها می‌توانند سیالات با ویسکوزیته‌ی بالا را نیز به خوبی پمپاژ کنند. در نتیجه از پمپ‌های ستونی در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی نیز استفاده‌های فراوانی می‌شود. لازم به ذکر است که بازدهی و طول عمر پمپ‌های ستونی بسیار بالا است.

اما در خصوص معایب پمپ پیستونی، لازم به ذکر است که این پمپ‌ها عموما توانایی تولید جریان یکنواخت سیال را ندارند و لذا در مواردی که نوسان سیال تاثیر زیادی بر نتیجه می‌گذارد مناسب نیستند. از طرفی هزینه نگهداری این پمپ‌ها بسیار بالاست. همچنین این پمپ‌ها وزن زیادی دارند و جابجایی آن‌ها بسیار مشکل است. لازم به ذکر است که پمپ‌های پیستونی دارای صدا و نویز زیادی هستند.

خصوصیات پمپ پیستونی.

پارامترهای کلیدی در خرید پمپ‌های پیستونی:

در هنگام خرید پمپ پیستونی، یکسری نکات کلیدی وجود دارد که باید مد نظر قرار داده شود تا بتوان یک پمپ باکیفیت را انتخاب کرد.

اولین پارامتر مهم در هنگام خرید پمپ پیستونی، نوع پمپ است. در قسمت‌های قبل به مهمترین انواع پمپ‌های پیستونی و شیوه‌ی عملکرد آن‌ها اشاره شد. لازم به ذکر است که هر کدام از این محصولات خصوصیات منحصر به فرد خود را دارند و در نتیجه برای حوزه‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند.

علاوه بر نوع پمپ پیستونی، پارامترهایی مانند سایز و اندازه پمپ و دبی ورودی و خروجی آن نیز اهمیت بالایی دارند. در هنگام خرید پمپ‌های پیستونی باید این موضوع را مد نظر قرار داد زیرا در صورتی که دبی پمپ خریداری شده مناسب نباشد، پمپ یا نمی‌تواند میزان سیال مورد نیاز را پمپاژ کند یا در اثر فشار زیاد سیال از کار می‌افتد.

پارامتر دیگری که در هنگام خرید پمپ پیستونی باید مد نظر قرار گرفته شود، جنس بدنه پمپ است. عموما جنس بدنه پمپ پیستونی از برنج، آلومینیوم و استنلس استیل است. در این بین، پمپ‌های پیستونی با جنس بدنه استنلس استیل کیفیت بالایی دارند و در مواردی که میزان خوردگی سیال بسیار بالاست مورد استفاده قرار می‌گیرند. پمپ‌های پیستونی با بدنه برنجی و آلومینیومی نیز عموما برای کاربردهای معمولی مناسب هستند. لازم به ذکر است که پمپ پیستونی با بدنه استنلس استیل قیمت بالاتری نسبت به پمپ‌هایی با بدنه برنج و آلومینیوم دارد.

در کنار تمامی این موارد، تعداد پیستون و سرسیلندر پمپ پیستونی نیز یکی دیگر از نکات مهمی هستند که در هنگام خرید پمپ‌های پیستونی اهمیت بالایی دارد. به عنوان مثال، یکی از پرکاربردترین انواع پمپ‌های پیستونی، پمپ 9 پیستون بیل تراکتور است. وجود 9 پیستون در این پمپ‌ها باعث می‌شود که پمپ بتواند سیالات را با فشار بالایی پمپاژ کند. از طرفی پمپ 9 پیستون قابلیت کار کردن در دامنه‌ی گسترده‌ای از فشار سیال را دارد که همین موضوع یکی از مهمترین مزایای این پمپ فشار قوی است. لازم به ذکر است که وجود 9 پیستون در این پمپ‌ها سبب شده تا سیال به صورت یکنواخت جریان داشته باشد، در نتیجه همین مزیت سبب می‌شود که پمپ 9 پیستون برای مواردی مانند برشکاری که جریان سیال یکنواخت نیاز است، مناسب باشد.

قیمت روز انواع مختلف پمپ پیستونی

به صورت کلی پارامترهای مختلفی بر روی قیمت پمپ پیستونی تاثیرگذار است و در نتیجه همین موضوع باعث می‌شود که این پمپ‌ها رنج قیمت گسترده‌ای داشته باشند. قبل از هر چیزی لازم به ذکر است که عموما قیمت پمپ پیستونی بالاتر از قیمت دیگر انواع پمپ‌های صنعتی است.

اولین پارامتر تعیین کننده در قیمت پمپ پیستونی، شکل پمپ است. به صورت کلی، این پمپ‌ها به دو دسته شعاعی و محوری تقسیم می‌شوند و هر کدام از این دو دسته دارای انواع مختلفی هستند و قیمت متنوعی نیز دارند. دومین پارامتر مهم، ظرفیت و سرعت پمپ‌های پیستونی است. هرچقدر پمپ ظرفیت و سرعت انتقال سیال بالاتری داشته باشد کیفیت و قیمت بالاتری نیز خواهد داشت. همچنین پارامترهایی مانند جنس بدنه پمپ، اندازه و ابعاد پمپ و … نیز بر کیفیت و قیمت آن تاثیر قابل توجهی دارند.

علاوه بر این پارامترهای دیگری مانند برند تولید کننده پمپ پیستونی، شیوه عرضه پمپ، خدمات پس از فروش آن و … نیز بر قیمت این دسته از پمپ‌های فشار قوی تاثیر به سزایی دارند.

قیمت پمپ پیستونی.

خرید پمپ پیستونی با قیمتی مناسب

روش‌های مختلفی برای خرید انواع پمپ پیستونی از جمله پمپ کمپرسی وجود دارد که مهمترین آن‌ها خرید فیزیکی و اینترنتی هستند. در این بین اما خرید اینترنتی به دلیل مزایایی چون تضمین سلامت و کیفیت محصول، تنوع بالای پمپ‌های عرضه شده و همچنین قیمت مناسب‌تر پمپ به دلیل عرضه مستقیم و حذف واسطه‌ها روشی محبوب‌تر برای خرید انواع مختلف پمپ‌های پیستونی است.

صنایع هیدرولیک هنری یکی از فروشگاه‌های اینترنتی پیشرو در زمینه عرضه انواع مختلف محصولات هیدرولیک از جمله پمپ پیستونی است و از طریق این فروشگاه می‌توانید برای خرید این دسته از پمپ‌های فشار قوی و سایر تجهیزات هیدرولیکی اقدام نمایید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

مرتبط پست ها


تخلیه بار همواره فرآیندی خطرناک بوده است ؛ و به همین علت برای جلوگیری از خسارت  . . .

پمپ ترک یا ایرانی؟ سال‌های متمادی است که قطعات هیدرولیک از ترکیه به ایران صادر می . . .

روغن هیدرولیک چیست ؟ روغن هیدرولیک یکی از پرمصرف‌ترین روغن ها در صنعت می‌باشد ، ب . . .

پمپ های پیستونی پمپ های پیستونی قلب سیستم هیدرولیک به شمار می‌آیند ، و پر کاربردتر . . .

بغل گیربکس (PTO) قدرت مکانیکی موتور را به قطعه دیگری از تجهیزات منتقل می‎کند. این اج . . .

در این مقاله قصد داریم به مشکلات های عمده پمپ های 9 پیستون بپردازیم . پیش تر به اینکه . . .